Olaszországban főzni, annyit jelent mint
Sokat főzök Anyósommal és a mi nagynénjeinkkel, felidézve Nonna receptjeit a múltból - aki inkább most már csak a konyha minőség ellenőre és felügyelője bár tény, hogy a karácsonyi nagy tortellini készítésében még mindig élen járó dolgos kéz.
Szeretek piacra járni, szeretem az eldugott kis városok apró piciny delikátesz boltjait felkutatni, s szeretem megkóstolni az új és számomra ismeretlen ízeket, finomságokat. Nem beszélve ezeknek a boltoknak a hangulatáról, ami nekem olyan - mintha piciny mézeskalács házikókban járnék, s a tündéri piciny belső térben megannyi finomság vár.
... Maggie kutyának és nekem pedig mindig jut valami finom kóstoló az új termékekből.
Szeretek csacsogni a helyi árusokkal, akik oly büszkék a portékáikra, imádom hallgatni ahogyan "promótálják", hogy mit miért érdemes vásárolni.
Olaszországban a friss élelmiszerek és gyümölcsök, a hal és a húsok széles választéka számomra hatalmas segitség volt, hogy közelebb kerüljek egy új világhoz - az olasz konyha rejtelmeihez, s hogy mindig változatosan étkezhessünk.
A kis piacok és a boltok, üzletek hangulatáról már nem is beszélve - ahol a pult mögött lógó sonka mellett a barlangokban érlelt sajtot kóstolhatjuk, vagy éppen a többféle ízesítésű olaj alatt marinált zöldségek között válogathatunk.
Az én olasz családom hihetetlen nagy gasztro fanatikus egy "famiglia" így nem véletlen hogy én is örömmel vetettem bele magam ebbe a világba - s mivel eddig nem igazán voltam egy "konyhatündér" - az olasz élet ehhez is sokkal közelebb vitt. Most már nagy örömmel főzök, alkotok finom, egyszerűen elkészíthető finomságot.
Nálunk a konyha a család színtere, ahol minden asztalra kerül, a kenyértől, a nevetéseken át a napi dolgok és a finom bor, a színes asztalteritő. Anyósom kedvenc színes tányérjai mellett a finoman illatozó tészta, mely megrakva a dél ízes paradicsomjainak szószával már önmagában elvarázsolt nem is beszélve és erős illatú "parmigiano - reggiano" színre lépése utáni állapotról.
Az elmúlt időszakban az élet úgy hozta, hogy több remek olasz konyha "titkos" receptjeibe is volt lehetőségem betekinteni, s ez a világ teljesen magával ragadott. Olasz séfekkel együtt főzni, ellesni a megannyi szuper konyhatitkot, a Dolomitokbol származó krémes vajban cukkini virágokat párolni, majd friss tormával és egy kis "montasio" sajttal tálalni .... Wow!
Hatalmas élmény volt! Nem csak nekem - hanem a vendégeinknek is akik velünk tartottak - hihetetlen élményt adott.
Az északi dombok, hegyek között lévő gasztro élmények alatt - egy újabb dolog fogalmazódott meg bennem. Jó emberek, jó helyen, egy időben - csodákra képesek .... így ősztől több ilyen kis "eldugott" helyen lévő, de híres olasz konyhai tradíciókkal rendelkező helyeken, piciny betekintő főzősuli programot csinálok - az olasz ízek és ételek szerelmeseinek. Mert ezt az élményt át kell adni mindenkinek nemcsak az ízek és illatok miatt, de az emberi oldala miatt főként.
Creative Content & Copyright: #egykisitalia - Semperger-Sommariva Kinga
- megosztás
- vissza