Gasztro

Olaszországban főzni, annyit jelent mint

... irdatlan nagy nevetések, vidám konyhai vezényszavak, edények csörömpölése közepette, friss, üde és finom, általában helyi alapanyagokból gyors és remek finomságokat alkotni.

Sokat főzök Anyósommal és a mi nagynénjeinkkel, felidézve Nonna receptjeit a múltból - aki inkább most már csak a konyha minőség ellenőre és felügyelője bár tény, hogy a karácsonyi nagy tortellini készítésében még mindig élen járó dolgos kéz.

Szeretek piacra járni, szeretem az eldugott kis városok apró piciny delikátesz boltjait felkutatni, s szeretem megkóstolni az új és számomra ismeretlen ízeket, finomságokat. Nem beszélve ezeknek a boltoknak a hangulatáról, ami nekem olyan - mintha piciny mézeskalács házikókban járnék, s a tündéri piciny belső térben megannyi finomság vár.

... Maggie kutyának és nekem pedig mindig jut valami finom kóstoló az új termékekből.
Szeretek csacsogni a helyi árusokkal, akik oly büszkék a portékáikra, imádom hallgatni ahogyan "promótálják", hogy mit miért érdemes vásárolni.
Olaszországban a friss élelmiszerek és gyümölcsök, a hal és a húsok széles választéka számomra hatalmas segitség volt, hogy közelebb kerüljek egy új világhoz - az olasz konyha rejtelmeihez, s hogy mindig változatosan étkezhessünk.

A kis piacok és a boltok, üzletek hangulatáról már nem is beszélve - ahol a pult mögött lógó sonka mellett a barlangokban érlelt sajtot kóstolhatjuk, vagy éppen a többféle ízesítésű olaj alatt marinált zöldségek között válogathatunk.

Az én olasz családom hihetetlen nagy gasztro fanatikus egy "famiglia" így nem véletlen hogy én is örömmel vetettem bele magam ebbe a világba - s mivel eddig nem igazán voltam egy "konyhatündér" - az olasz élet ehhez is sokkal közelebb vitt. Most már nagy örömmel főzök, alkotok finom, egyszerűen elkészíthető finomságot.

Nálunk a konyha a család színtere, ahol minden asztalra kerül, a kenyértől, a nevetéseken át a napi dolgok és a finom bor, a színes asztalteritő. Anyósom kedvenc színes tányérjai mellett a finoman illatozó tészta, mely megrakva a dél ízes paradicsomjainak szószával már önmagában elvarázsolt nem is beszélve és erős illatú "parmigiano - reggiano" színre lépése utáni állapotról.

Az elmúlt időszakban az élet úgy hozta, hogy több remek olasz konyha "titkos" receptjeibe is volt lehetőségem betekinteni, s ez a világ teljesen magával ragadott. Olasz séfekkel együtt főzni, ellesni a megannyi szuper konyhatitkot, a Dolomitokbol származó krémes vajban cukkini virágokat párolni, majd friss tormával és egy kis "montasio" sajttal tálalni .... Wow!

Hatalmas élmény volt! Nem csak nekem - hanem a vendégeinknek is akik velünk tartottak - hihetetlen élményt adott.

Az északi dombok, hegyek között lévő gasztro élmények alatt - egy újabb dolog fogalmazódott meg bennem. Jó emberek, jó helyen, egy időben - csodákra képesek .... így ősztől több ilyen kis "eldugott" helyen lévő, de híres olasz konyhai tradíciókkal rendelkező helyeken, piciny betekintő főzősuli programot csinálok - az olasz ízek és ételek szerelmeseinek. Mert ezt az élményt át kell adni mindenkinek nemcsak az ízek és illatok miatt, de az emberi oldala miatt főként.

Creative Content & Copyright: #egykisitalia  - Semperger-Sommariva Kinga