Programok

Miért is szeretjük az olaszokat?

Az olaszokban rengeteg szerethető dolog van... ünnepnek tekintik az életet.
Figyelnek a pillanatokra, a szavak mondanivalójára, a szív dobbanására és az együtt töltött percekre.

Creative Content & Copyright: #egykisitalia    Szerző: Kinga Semperger Sommariva

Elemi energiákat nem leplezve, az érzelmeiket kimutatva örülnek a "létezésnek", s együttes erővel lapátolnak a hétköznapok hullámain.

A mindennapi munka és az élet dolgai között haladva mindig szánnak időt egymásra, a családra és saját magukra is. A kézfogásukban erő van és viszonzás, a beszédük közben az egész testük figyel és nyitottan kimutatják érzelmeiket, beszédük olyan mint egy dal, s szemükben - szívükben érezhető energiákkal karöltve ott van a mediterrán életszeretet.

Az olasz emberek arca mosolyog, s bár természetesen nekik is vannak gondjaik, problémáik, de hisznek és bíznak magukban és a környezetükben - a család és barátok erejében - és felülkerekednek a mindennapok gondjain. Szánnak időt a reggeli espresso-ra, csicseregve beszélgetnek a munkába indulás előtt a városok finom őrlésű kávéjától illatos kis bárjaiban, kiülnek a teraszra, hogy a reggeli nap fényeiben "fürdőzzenek" s csakúgy elengedjék a dolgokat a maguk rendjén.

 

Tudják, hogy ez a 10-15 perc milyen fontos, tudják, hogy együtt jobb és könnyebb és az éveik számától függetlenül nem tagadják meg az élet finomságait, vidám vadságait, gyönyöreit. Legyen az egy Aperol Spritz kora reggel, vagy egy élénk színű ruha a 85 éves nénin, széles karimájú napkalap & legyező a nagy melegben, netán sétapálca és színes zsebkendő a zakón, virágcsokor a Vespa -ra tűzve, horgolt kutyaruha a kis kedvencen, tűzpiros rúzs & narancsszínű táska és még sorolhatnám a megannyi elsőre meghökkentő - az olaszoknak mégis oly természetes, vidám dolgokat.

S ez így van jól.... úgy élnek, ugy léteznek ahogy nekik jól esik... sztereotípiák és kényszerek nélkül, belesimulva a mindenapok szépségébe...
Kortalanul és elvárások nélkül mosolyognak, belenéznek a szemedbe és ha segítségre szorulsz - ott vannak, odaállnak melléd, s emberként élve - viseltetve az élet nagy, vidám vagy éppen kevésbé kellemes dolgaiban - összetartanak. Azt gondolom sok nemzet tanulhatna tőlük, hogy miként érdemes élni.

 

Mindennap ellesek tőlük valamit és végtelen módon tisztelem bennük azt, hogy minden pillanatban mosolyognak. Idősek, fiatalok, kamaszok vagy aggastyánok - egy dolgot sosem felejtenek el - átadni a bennük lévő emberséget és szeretetet. Hiszen ezek az erők működnek mindenhol kerek e világon és lehet akármilyen borús az ég odakint, a mosoly az ott van velünk, kerékpáron, szemben ülve, kávé felett lengedezve, a macskaköves utcán kopogva, vagy éppen megbújva a színes paletták mögött. S tudjuk jól ... egy mosollyal mindig másként indul mindennap.

S valljuk be - nem könnyebb így élni?!

 

Jó tanulóként így is teszek én is szinte mindennap, amikor is megvan az a pillanat amikor csak leülök valamelyik kis utca bárjában, jól befészkelem magam közéjük és csak elmerülök az olasz mindennapok történeteiben, a hely atmoszférájában és a körülöttem levő mosolyok, kedves és színes dolgok megannyi jó és pozitív energiáiban.
Sok szép mosolyt és napsütést kívánok - kezdődjön vidáman a mai nap is...

Creative Content & Copyright: #egykisitalia    Szerző: Kinga Semperger Sommariva